Skoči na glavno vsebino

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije, naš območni koordinator je Izobraževalni zavod Cogitamus. Projekt se izvaja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Tudi naša šola se vključuje v Tedne vseživljenjskega učenja. Tako na matični kot na podružnični šoli bomo od 10. 5. 2024 do 16. 6. 2024, organizirali različne dejavnosti, v katerih bomo povezovali različne generacije in spodbujali sodelovanje med šolo in društvi v našem kraju.

Martina Razoršek in Tina Kočevar,

koordinatorici TVU na OŠ Jurija Vege

Poklic restavratorke (10. 6. 2024)

Restavratorstvo je del varstva kulturne dediščine in se ukvarja z materialnim stanjem likovnih izdelkov. Poklic je redek in zato še toliko bolj zanimiv. Učenci 5. razreda so imeli priložnost prisluhniti diplomirani restavratorki.

S seboj je prinesla nekaj orodja, ki ga uporablja pri svojem delu ter  tudi nekaj izdelkov, na katerih je dobro vidna razlika pred in po restavratorskem posegu. Učence je navdušilo pravo zlato v lističih, ki ga pri svojem delu uporabljajo tudi restavratorji. Za konec so si ogledali še predstavitev nekaterih likovnih del, slik, iz domačega okolja, ki jih je restavrirala naša gostja.

Martina Razoršek

Delavnica z rokodelkami (6. 6. 2024)
Članice Društva rokodelcev Moravške doline so učencem predstavile kulturno izročilo polstenja. Tudi sami so se preizkusili v tej ročni spretnosti. Izdelali so ovoj za milo. V 5. a, b in c razredu je dišalo po milu in nastali so čudoviti in uporabni izdelki.
Martina Razoršek
Ura za PRVO POMOČ (21., 22. 5. 2024)
Člani Društva upokojencev Moravče, Društva rokodelk ter zaposleni OŠ Jurija Vege,  so bili povabljeni na delavnico prve pomoči. Učenci interesne dejavnosti Prva pomoč so jim skupaj z mentorico predstavili temeljne postopke oživljanja. Vsak udeleženec se je lahko preizkusil v vlogi prvega posredovalca. Poznavanje postopkov nudenja prve pomoči je v vsakdanjem življenju pomembno, saj tako lahko pomagamo sočloveku v nesreči.

SIMBIOZA GIBA NA PODRUŽNIČNI ŠOLI

V petek, 17. maja, so nas že drugi dan zapored obiskale upokojenke z Vrhpolj in okolice, s katerimi tudi sicer veliko in dobro sodelujemo. Tokrat so bile povabljene, da se skupaj z učenci v telovadnici razmigajo. Učenci in upokojenke so se zelo dobro odrezali pri telovadbi pod vodstvom učiteljice Zdenke Wicher. Za nagrado so jim učenci 4. razreda pripravili slastna sadna nabodala. Druženje je bilo zelo prijetno in aktivno.

Tina Kočevar, koordinatorica TVU na POŠ Vrhpolje

KAMIŠIBAJ NA PODRUŽNIČNI ŠOLI

V četrtek, 16. maja, je Podružnično šolo Vrhpolje obiskala Joža Žuna, vzgojiteljica iz Vrtca Vojke Napokoj. Z doživetim pripovedovanjem ob slikah je Joža mlade in malo manj mlade popeljala v pravljične svetove. Učenci in zaposleni na podružnični šoli ter naše gostje, upokojenke, smo nadvse uživali ob predstavitvah kamišibajev, ki so nastali izpod spretnih Jožinih prstov.

Tina Kočevar, koordinatorica TVU na POŠ Vrhpolje

Razstava izdelkov z literarnega natečaja Šolske skupnosti (14. – 30. 5. 2024)

Šolska skupnost je organizirala šolski likovni natečaj na temo znanja, domačega kraja, Jurija Vege. Komisija je izbrala zmagovalni izdelek, ta bo natisnjen na majice, ki jih bodo prejeli bodoči prvošolci ob sprejemu v Šolsko skupnost. Zmagovalna ilustracija je prepričala z izvirnostjo in sporočilnostjo.

Zmagovalni in ostali izbrani izdelki so razstavljeni v krajevni knjižnici Daneta Zajca.

Spoznavamo rastline (14. 5. 2024)

Učenci 4. a in b razreda so v okviru dneva dejavnosti Spoznavamo rastline obiskali zeliščni vrt v središču Moravč. Rastline na njem so jim predstavile članice Društva upokojencev Moravče – sekcije zeliščark. Učenci so aktivno sodelovali v pogovoru, izvedeli so nekaj o uporabnosti posameznih zelišč  ter v dar prejeli mešanico domačega čaja.

 

Martina Razoršek

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost