Skoči na glavno vsebino

Deveti razredi OŠ Jurija Vege smo imeli priložnost, da obiščemo Muzej novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani in Park vojaške zgodovine v Pivki. To je bila enkratna priložnost, da smo si lahko ogledali zgodovinske eksponate ter izvedeli več o zgodovini Slovenije in sveta.

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani smo učenci spoznali zgodovino Slovenije in sveta od prve svetovne vojne do osamosvojitve Slovenije in kasnejših dogodkov. Muzej predstavlja različne vidike zgodovine, kot so politika, gospodarstvo, kultura in šport. Ogledali smo si številne predmete, fotografije in dokumente, ki prikazujejo dogodke in ljudi, ki so oblikovali sodobno Slovenijo. Vodiči so bili zelo strokovni in prijazni ter so nam z zanimivimi zgodbami približali zgodovinske dogodke.

Obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki je bil zelo zanimiv in poučen. Muzej je namreč posvečen vojaški zgodovini Slovenije, posebej pa vojni za Slovenijo leta 1991. Lahko smo si ogledali različne vojaške pripomočke, orožje in vozila ter se seznanili s pomembnimi dogodki in osebnostmi vojne za Slovenijo. Vodniki so nam predstavili tudi zgodovino muzeja in posamezne eksponate ter nam povedal več o tem, kako so jih v muzeju zbrali.

Vsi smo bili navdušeni nad obiskom obeh muzejev in pridobili smo veliko znanja o zgodovini Slovenije ter sveta. Prav tako pa smo zelo hvaležni našim donatorjem, ki so nam omogočili ta izlet. Donatorji so bili namreč veterani, ki so se borili za Slovenijo v vojni leta 1991. Njihov prispevek je bil ključen pri organizaciji izleta, za kar smo neizmerno hvaležni.
Celoten izlet je bil zelo uspešen in poučen ter je bil pomemben korak pri razumevanju zgodovine Slovenije ter pomembnih dogodkov, ki so oblikovali našo državo. Prav tako je lepo povzel vso snov, ki smo jo pri zgodovini predelali v devetem razredu. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam omogočili ta izlet ter se veselimo prihodnjih podobnih izkušenj.

Rok Vidic, 9.c

Fotografiji: Laura Mežnar, 9.c

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost