Skoči na glavno vsebino

23. marec je za nas vegovce vedno poseben dan. S šestošolci smo se na ta lep sončen dan odpravili v Zagorico, rojstno vas Jurija Vege. Ob poti smo lahko opazovali čudovito spomladansko cvetje in klepetali s prijatelji. Izvedeli smo nekaj o življenju našega izvrstnega matematika, fizika, astronoma in izumitelja. Do cilja so nas usmerjale table in znak π.

ALI VESTE:

  • … da je bil Jurij Vega rojen kot Georgius Bartholomaei Vecha? Spremenjeni priimek je začel uporabljati pri svojih 25 letih (prvotni priimek Veha namreč pomeni nezanesljiv človek).
  • … da velja Vegov mali priročnik vse od prve izdaje za prototip vseh naslednjih podobnih logaritemskih knjig? Izpodrinili so ga šele novi učni načrti, ki so zahtevali manjšo natančnost računanja z logaritmi. In še te logaritmovnike so predelali iz Vegovih.
  • Vega je bil po duši naravoslovec, njegova prva ljubezen pa je bila zagotovo matematika. Ni bil teoretik, ampak praktik, ki je znanje matematike izkoristil na številnih področjih naravoslovja.

Dan po pohodu pa naši šestošolci že izkazujejo svoje znanje na matematičnem testu. Kdo ve, morda pa se tudi med njimi poraja kakšen matematični genij.

Mi smo MEGA, ker smo VEGA.

Martina Razoršek

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost