Skoči na glavno vsebino

Šola, vrtec, služba, da, ne, virus, maske, navodila, danes tako, jutri drugače, da, ne, mogoče … Imate že vsega dovolj?

Ne glede na to, kako se glasi vaš odgovor, se lahko za navdih ali za sprostitev (ali oboje) potopite v vsebine, ki smo jih Familylabovke ustvarile v zadnjih tednih.

V branje vam ponujamo tudi dve knjigi, ki ju lahko naročite pri nas – če se odločite za paketek, lahko prihranite 5€.

Uživajte v branju!
Ne pozabimo na tiste, ki so ostali doma …
”Če bi zdaj morali v šolo, se spet vse to postavi na glavo.”
Nina Babič je z učenci, starši in sodelavci svoje šole ohranjala virtualen stik tudi v času, ko so bile šole zaprte zaradi korona izolacije. S tem nadaljuje še danes, saj je večina otrok še vedno doma. Preberite si, zakaj najstniki kar naenkrat ne bi šli nazaj v šolo:
BI OSTALI DOMA?

In še pogovor z Nino Babič o psiholoških vidikih ter posledicah omejitev, ki jih zaradi koronavirusa postavljamo otrokom (Radio Prvi, Med štirimi stenami, 18.5.2020)

”Prišlo je kot tornado. Vsa silovitost čustev in občutkov, ki se je nabirala v meni te tri tedne, ko sem bila ‘močna za svojo družino’.”
Urša Plešnar je na svojem Facebook profilu objavljala razmišljanja o življenju v času izolacije. Objavo na temo sprejemanja čustev (lastnih in otrokovih) lahko preberete tule:
KLIK

”To, da močneje doživljamo stvari, ne pomeni, da jih ne zmoremo prenesti.”
Erika Plevel na svoji spletni strani Regratova lučka nadaljuje s serijo ‘visoko občutljivih intervjujev’. Tokrat se je pogovarjala s sodelavko iz Familylaba Sabino Adanič:
PREBERI CEL INTERVJU

”Polna luna. Brez volje do česarkoli. Tamali so se končno nehali cufat. Tišina. Skrivam se v kuhinji, kava že tretjič pogreta, ampak paše.”
Tudi Sabina Adanič je svoje doživljanje časa v izolaciji strnila v kratke zgodbice iz karantene, ki jih je vsakodnevno objavljala na svojem Facebook profilu:
KLIK (Za več objav pokukajte v album ‘Korona dnevnik 2020’)

Irena Tomažin pa je v sodelovanju z Zavodom Izris pripravila spletni klepet za starše na temo učenja samostojnosti in samospoštovanja.
KLIK 
Ko si privoščite svojih 5 minut s knjigo v roki …
Iz najnovejše Juulove knjige z naslovom ‘Še vedno se ljubiva’, ki je pred kratkim izšla pri založbi Didakta, smo za vas izbrale nekaj ‘bonbončkov’ 🍬
Na tejle povezavi lahko preberete še Juulov predgovor in spremno besedo dr. Alberta Mrgoleta. In seveda knjigo tudi naročite 😊

”Veliko otrok se na nezadovoljstvo odzove z jezo. Ker se nam ne morejo preprosto zazreti v oči in reči: »Zdaj se pa malo ustavi in razmisli, kaj si storil,« se vržejo na tla … S tem se je treba soočiti. Jeza ni težavna. Jeza je čudovita in pomembna!” (str. 39)

”Sprijaznita se, da sta različna. Nič ni narobe, če sta partnerja pri vzgoji kdaj pa kdaj na nasprotnih bregovih. Nesmiselno je razpravljati, kaj je prav in kaj narobe, kdo pravilno pristopa k vzgoji in kdo ne, kdo ravna primerno in kdo ne. Nihče se ne vede pravilno ali napačno. Razlikujemo se, ker imamo drugačne izkušnje in smo bili deležni drugačne vzgoje. Tudi v značaju in temperamentu se razlikujemo.” (str. 43)

”Z jasnim izražanjem za štirimi stenami otroke učimo, kako naj poskrbijo za svoje potrebe, želje in pričakovanja ter kako drugim postavijo meje – tudi partnerju oziroma partnerki.” (str. 59)

”Ko se zapletemo v lastna pričakovanja, bližnjih ne vidimo več, vidimo le svoje predstave o partnerju ali otrocih. To neizogibno vodi v razočaranje, saj le redko ustrezajo našim predstavam – so, kakršni so.” (str. 61)

”Vsem staršem polagam na srce: otrok ne morete obvarovati pred neprijetnimi izkustvi in bolečino. Lahko pa jih naučite, kako krmariti skozi življenje težavam in preizkušnjam navzlic.” (str. 88)

Knjiga Smille Lynggaard, Otroci z močno voljo, pa je že nekaj časa naša najbolj zaželjena knjiga.

”Če se torej najdete v napisanem in se želite s tem sprijazniti, otroka bolje spoznati, mu okrepiti samospoštovanje, se na konstruktiven način soočiti z njegovo jezo, spremeniti družinsko življenje tako, da bo funkcionalno za vse in pridobiti na starševski samozavesti, potem je knjiga za vas. Jaz jo bom kupila in prebrala še enkrat, potem pa v njo pokukala v tistih trenutkih, ko mi bo težko. Zadnjič sem se na Instagramu pohecala, da je ta knjiga moje zadnje upanje in res se je izkazala za točno to, kar sem morala v tem trenutku prebrati.”
Z ljubeznijo, Mama. (Nina Držaj)

”Smilla Lynggaard priznava obstoj močne volje kot značilnosti, ki je v vsej razsežnosti vseeno nimajo vsi otroci. Potolažila vas bo. Okrepila za naprej. Priznala vašo trenutno nemoč. In pokazala možnosti za oblikovanje lastne družinske dinamike, ki bo bližje vsem – otroku z močno voljo, ne da bi mu jo odvzeli, in vam, ne da bi izgubili svojo avtentičnost.”
Gospodična Knjiga (Nina Prešern)

(Skupno 390 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost