Skoči na glavno vsebino

Po nedelji, ki so jo francoski učenci preživeli s svojimi slovenskimi vrstniki vsak po svoje z različnimi aktivnostmi, so se v ponedeljek 19. 3. vrnili v šolo. Odšli so na grad Tuštanj, kjer so si ogledali grajsko kapelo in njeno lepo poslikano notranjost s freskami Frana Jelovška o življenju sv. Janeza Nepomuka. Nato so si ogledali notranjost gradu in spoznavali njegovo bogato zgodovino in lepo ohranjen grajski inventar. Zanimivi so bili ročno poslikani krožniki iz začetka 19. stoletja s slikami in napisi Napoleonovih bitk, klavikord, urbar, helebarde in še marsikaj. Pozvonili so na grajskem zvoncu, si ogledali poročno dvorano in se nato posladkali z okusnim šarkljem in se pogreli s toplim čajem, kar sta jima pripravila grajska gospa in gospod Pirnat.

Nato so se preko v zimski plašč odete pokrajine peš odpravili na podružnično šolo Vrhpolje, kjer jih je že čakala malica. Učiteljica Tanja Apšner jim je predstavila nekaj podatkov o šoli – o učencih, ki jo obiskujejo, o stari in novi šolski stavbi in o prizadevanju za ohranjanje stika z naravo.

Po vrnitvi na matično šolo v Moravčah so učenci sodelovali v delavnicah v treh skupinah: ex tempore – likovna, tehnična – kjer so iz lesa izdelovali spominke in pekarniška kjer so učenci napekli veliko medenjakov. Sledilo je kosilo v šolski jedilnici in nato skupna pevska vaja pod vodstvom učiteljice Barbare Fale. Potem pa so imeli učenci še vaje za predstavo skupaj s kostumi in scenografijo, ki jo nameravajo uporabiti na predstaviti. Obiskal nas je tudi g. Alojz Štefan, ki je prisluhnil uprizorjenim odlomkom in učencem podal navodila za igro in scenografijo.

Simon Zalar

(Skupno 698 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost