Skoči na glavno vsebino

23. marec je slovesen dan za našo šolo, saj si je ponosno nadela ime znanega in priznanega matematika, meteorologa, plemiča in topniškega častnika Jurija Vege.

Najbolj je Jurij Vega zaslovel s svojim delom logaritmovniki Zakladnica vseh logaritmov, ki je izšlo leta 1794, znan pa je tudi po dognanjih, razpravah in učbenikih s področja fizike.

Danes njegovo ime nosijo Vegova ulica v Ljubljani, Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana (krajše kar Vegova), Gimnazija Jurija Vege v Idriji, krater na Luni, nekateri znani projekti, društva in seveda naša šola. 

Spomnimo vas na Vegovo spominsko pot – pot, po kateri se je Vega kot deček vračal domov v Zagorico od verouka in nedeljske šole v Moravčah. Našo pot lahko pričnemo v središču Moravč pri spomeniku Jurija Vege, vodi nas mimo Hribc, proti Spodnji Javorščici, Križevski vasi. Pri Cerkvi Sv. Križa se obrne proti zahodu do Zagorice do mesta nekdanje Vegove rojstne hiše.

Na šoli se nanj danes v razredih spominjamo s pregledom njegovega življenja in dosežkov. V  Občini Moravče pa njegovo ime počastimo z občinskim praznikom. Čestitkam se pridržujemo na našem zavodu.

Otroci, učenci, zaposleni in vodstvo

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost