Spoštovani starši,

glede nekaterih negotovosti, ki jih prinaša obdobje povečanih tveganj z okužbo Covid19 podajamo nekaj pojasnil.  

Na zavodu izvajamo številne varnostne ukrepe, pripravljen imamo tudi Načrt ravnanj ob okužbah s Covid19. Ti ukrepi sicer niso zagotovilo, da se okužba nikoli ne more pojaviti v prostorih zavoda, pomembno pa prispevajo k zmanjševanju tveganj, ustvarjajo naše okolje varnejše.

Nekateri razmišljate o pretiranih in neživljenjskih ukrepih, nekateri ukrepe sprejemate, nekateri pa jih intenzivno podpirate in bi si želeli še zaostritve. Ne glede na to, kakšni so naši pogledi, se verjetno strinjamo, da je smiselno vpeljati določene prilagoditve in skrbeti ter tudi razumeti drug drugega.

V primeru pojava okužbe v zavodu – pri zaposlenih ali pri učencih, otrocih – ravnamo po navodilih NIJZ, ki prejme podatek o okuženem v določenem zavodu. V takšnem primeru epidemiološka služba NIJZ presodi, za katero stopnjo kontaktov in iz njih izhajajočih tveganj gre. Glede na presojo se tako epidemiološka služba odloči za nadaljnje ukrepe: zapiranje šole, vrtca ali zapiranje oddelkov ali karanteno posameznikov ali druge ukrepe.

Navadno v dogovoru z NIJZ postopamo takole:

O teh ukrepih vas obvestimo – tiste, ki se teh ukrepov na določen način dotaknejo. Če gre za nizko tveganje okužbe v določenem razredu, obveščamo po klasičnih pisnih kanalih starše tega razreda. Ob nizkem tveganju prejmete obvestilo o nizkorizičnem kontaktu in navodila, da ste dodatno pozorni na higieno in na morebitne spremembe. S tem je postopek zaključen.

V izogib nesporazumom bodite pozorni na to, da pošta z obeh institucij (NIJZ in Zavoda) za dostavo prek interneta potrebuje določen čas in bi lahko prejeli tudi najprej pošto z NIJZ in potem pošto z zavoda z zamikom. Ali seveda obratno.

Pošta je tudi namenjena določenim naslovnikom (glede na oceno tveganja). Če bi si jo naslovniki prepošiljali med seboj, bi to posledično vnašalo negotovost, saj ne bi dosegla pravih naslovnikov. 

Navodila z NIJZ so lahko tudi drugačna.

Če bi šlo za visoko tveganje okužbe v določenem razredu, bi vas obveščali pisno in po potrebi osebno klicali.

 

Z identiteto morebitnega okuženega/-ih zaradi varstva podatkov formalno ne razpolagamo, zato je v nobenem primeru ne bi razkrivali.

Z upanjem na čim manj zapletov in čim bolj strpne odnose vas lepo pozdravljamo.

Vodstvo in zaposleni zavoda 

(Skupno 464 obiskov, današnjih obiskov 4)