Skoči na glavno vsebino

Smo letos ušli iz lokalnega v slovensko?

Prešerno(vo) pero 2020

Moravče, 29. 1. 2020

V sredo, 29. 1. 2020,  je na šoli potekalo 5. tekmovanje v lepem pisanju z roko za Prešerno(vo) pero 2020. Udeležilo se ga je več kot sto tekmovalcev z OŠ Jurija Vege Moravče, POŠ Vrhpolje, POŠ Krtina, OŠ Venclja Perka in 7 odraslih iz društev (PGD Krašce, KID Limbar, Mešani pevski zbor Moravče, DK Limbarska Gora in KŠD Peče). Podeljenih je 21 peres za izjemne izdelke, ki bodo na ogled  na hodniku OŠ Jurija Vege Moravče od 7. 2. 2020 dalje; takrat bodo uradno razglašeni rezultati tekmovanja in izvedena slovesna podelitev na šolskih prireditvah ob slovenskem kulturnem prazniku. Letošnje tekmovanje je zaznamovala udeležba tekmovalcev z dveh drugih šol in izjemni odlomki besedil Daneta Zajca, čigar 90. obletnica rojstva je bila v letu 2019. Dogodek si je ogledal tudi župan občine Moravče dr. Milan Balažic in ob tem nagovoril tretjo tekmovalno skupino z lastno izkušnjo pisanja in pomenom pisanja za naše možgane.

V prihodnosti želimo tekmovanje širiti še v večje število šol in se pridružiti društvom in ustanovam, ki se prizadevajo za enake cilje, kot je na primer Teden pisanja z roko, ki ga izvaja Društvo Radi pišemo z roko.

Teden pisanja z roko 2020

Ljubljana, 20.01.2020

Od 20. do 24. januarja bo potekala vseslovenska akcija Teden pisanja z roko 2020, v katero bo vključenih 242 šol in drugih ustanov, ki bodo ozaveščale o pomenu pisanja z roko. Osrednja tema letošnjega Tedna je ‘V naši družini radi pišemo z roko’. S svojim rokopisom je pobudo podprl minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter številne znane osebnosti. Pevka Nuška Drašček,  matematik Uroš Kuzman, in športnica Ilka Štuhec so letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko.

Dr. Desiree Dickerson, nevroznanstvenica in psihologinja pravi, da imamo moč, da lahko spremenimo različne vidike delovanja možganov. Od tega, kako dobro se učimo, kako dobro obdržimo informacije v spominu, kako hitro naši možgani obdelajo informacije … Z učenjem lahko povečamo število nevronskih povezav, z uporabo določenih delov možganov lahko celo povečamo velikost določenih možganskih struktur! Naši možgani so odvisni od naših dejavnosti – bolj ko jih izpostavljamo, izzivamo, bolje delujejo in bolj verjetno bodo še naprej dobro delovali, ne glede na to, da se neprestano staramo.

Tehnologija ni rešitev za vse. Tudi hitrost ne. Upočasniti je potrebno misli in jih razvijati  drugače. Pisanje z roko je dobro za možgane, ponuja tudi plodna tla za našo kreativnost! Pisava vsakega človeka je neponovljiva. Nihče na svetu nima take pisave kot jo imam jaz ali kot jo imate vi, nihče od 7,7 milijarde ljudi, ki živimo na Zemlji. Ali ni to osupljivo spoznanje?

Vir: https://www.zrss.si/objava/teden-pisanja-z-roko-2020 (uporabljeno, 30. 1. 2020)

(Skupno 581 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost