V službi miru: Republika Slovenija v mednarodnih operacijah in misijah

Odprtje razstave na OŠ Jurija Vege Moravče

Razstavo, ki gostuje po različnih krajih in šolah po Sloveniji, je bila pripravljena ob 20-letnici prve mednarodne misije slovenskih vojakov. Izvajali so jo v Albaniji skupaj s civilnimi strokovnjaki, ki so delovali v korist civilnemu prebivalstvu za zaščito ranljivih skupin, kot so otroci, ženske, starejši ljudje. Na misijah je nujno spoštovati kulturo in vrednote območij, na katerih mirovne sile delujejo.

Dogodek so obeležili z izdajo zbornika in gostujočo razstavo, ki jo je pripravil major Zvezdan Markovič iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Združenje slovenskih mirovnikov. Bojan Dorič, član Združenja slovenskih mirovnikov, Moravčan in udeležencev mirovnih misij in operacij je prevzel organizacijo dogodka.

Odprtje je potekalo v prijetnem vzdušju s kulturnim programom šolskih glasbenih sestavov s pesmimi z narodno zavedno noto, govornikom dr. Milanom Balažicem, ki je predstavil pomen vojaka in diplomata za vzpostavitev in ohranjanje miru. Sledila je predstavitev razstave s strani kustosa majorja Zvezdana Markoviča, v kateri se je sprehodil skozi zgodovino vojskovanja ter mirovnih operacij in misij slovenskih vojakov in civilistov. Kot gostje so bili še Katja Peterc iz Krajevni knjižnice Daneta Zajca Moravče, kamor se bo razstava preselila 8. aprila in si jo bo tam moč ogledati vse do konca aprila; Miha Žavbi predstavnik Veteranov vojne za Slovenijo in Nuša Pohlin Schwarzbartl, ravnateljica. Pred ogledom razstave so učenci 8. in 9. razreda odgovarjali na vprašanja iz predstavitvenega dela. Dokazali so, da so bila vprašanja dovolj mikavna in zahtevna, da so na vsa našli odgovore. Za pravilen odgovor so si pridobili promocijski material Slovenske vojske in rokovanje z gosti razstave.

Bernarda Mal

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)