Na Osnovni šoli Jurija Vege Moravče je bilo tretje leto zapored organizirano  tekmovanje v lepopisu, tako imenovano tekmovanje za Prešernovo pero.

Po vseh razredih so se učenci pripravljali nanj v okviru  pouka, kjer so učitelji pri vseh predmetih vsakodnevno opozarjali na obliko pisave. Lepopisja ne razumemo kot umetelne oblike črk oz. pisave, ampak želimo doseči zgolj preglednost, orientacijo, berljivost črk, estetiko in nenazadnje tudi humor.  Poleg tega učitelji likovnega pouka učencem predstavljajo izdelavo oz. okraševanje prve črke ter okrasne vrstice. V tednu pred slovenskim kulturnim praznikom, Prešernovim dnevom, je bilo tekmovanje izvedeno v četrtek, 1. februarja. Za razliko od lanskega tekmovanja so se  letos učencem pridružile 3 odrasle tekmovalke iz društva rokodelcev. Komisija je opravila najtežje delo, saj je med ličnimi izdelki težko izbrala  zmagovalne.

Nagrade pa jim bile podeljene na prireditvi ob kulturnem prazniku, ki je potekala pod skrbnim vodstvom učiteljice Božene Groboljšek. Tu so nastopoli učenci mladinskega pevskega zbora Muc art pod vodstvom zborovodkinje Mojce Malovrh, ki so zapeli slovensko himno. Po Zdravljici je sledila dramska uprizoritev Rozmanove pesnitve Urška, ki so jo odigrali učenci gledališkega krožka  (Lovro, Gašper, Zoja, Blaž, Eva, Ema, Blažka, Taja, Nika, Matic ter Uršula) mentorice Božene Groboljšek. Sledil je musical Snegulčica, kjer so peli in igrali učenci pevske šole Alenke Gotar. Ob tej priložnosti je bilo podeljenih 18 Prešernovih peres. Komisija je opravila težko delo. Nagrade so prejeli iz rok ravnateljice Nuške Pohli Schwarzbartl ter organizatorice tekmovanja  Bernarde Mal, naslednji učenci: Isabela Božjak, Jakob Smolnikar, Ana Gabrovec, Jure Jenko, Zala Moder, Matej Roglič, Rubi Zalokar, Nik Udovič, Lana Vidic, Marcel Bizilj, Valentina Medic, Simon Pirnat, Lovro Primc, Pia Karažija, Kaja Peterka, Timotej Bizilj, Ajda Urbanija, Lan Železnik Kovačič. Eno pero je  prejela tudi odrasla tekmovalka, Branka Bizjan.  Poleg peresa so tekmovalci dobili tudi zimzelen, ki je prišel na šolo prav iz Prešernove hiše v Vrbi, ter pisno priznanje z obrazložitvijo.

V šoli je bila s pomočjo Društva rokodelcev Moravške doline – Rokodelski center Moravče pripravljena tudi razstava nagrajenih izdelkov.  Na spletni strani šole je objavljena  e-knjiga zmagovalnih izdelkov. Za prihodnje leto razmišljamo o mreženju tekmovanja med šolami.

Alenka Tominšek