mag. Martin Lisec: Hoja za smislom, smisel učenja, znanja

Globok vdih smisla – za izpolnjeno življenje.

Že vrsto let OŠ Jurija Vege gradi boljšo skupnost učiteljev, učencev in staršev tudi tako, da v okviru šole za starše ponudi preverjen izbor predavanj z najaktualnejšimi predavatelji.

Tokratni predavatelj, mag. Martin Lisec, je vzgojo kot osnovo za uspešno učenje opredelil kot interakcijo, proces, ki teče med staršem in otrokom, kadar sta v stiku. Stik se ustvari skozi skupna doživetja z otrokom, ko otrok sam spodbudi dejavnost. Opozoril je na nevarnost »splošnega prepričanja«, da ni pomembna količina časa z otrokom, ampak kvaliteta preživetega časa z njim. V takšnem odnosu se lahko zgodi, da ne nastane stik, saj je otrok v vašem razpoložljivem času vržen v dejavnosti, ki njemu morda niso všeč, je utrujen, ima druge želje … Stik čutimo! Predstavil je tudi vzgojo za odgovornost, v kateri je potrebno otroku zaupati, da zmore, doseže ponos, ima dobro mnenje o sebi. Pomembno je tudi, da otrok ne razvajamo s pretirano nego, popustljivostjo, zasipavanjem z dobrinami, ki jih ne potrebujejo, zaščitništvom.

Vzgojo za odgovornost vidi v navajanju za samostojnost, spoštovanje, hvaležnost, sposobnost odločanja, prepoznavanje smisla in življenja v vsakdanjosti.

Osnovna sporočila predavanja

Vzemi si čas za skupna doživetja z otrokom.

Ostani v stiku. Stik čutimo!

Vedno bodi odprt za učenje, za rast v znanju.

 

Naslednjič:

Naši otroci kot avtonomni, samozavestni, odgovorni odrasli – za izpolnjeno življenje …

 na  2. predavanju           

                                                Četrtek, 9. 11. 2017, ob 17.00

                                            Peter Topić: Odraščanje s sodobno tehnologijo

… spregovori o omogočanju varnega in uravnoteženega  odraščanja v svetu, ki prinaša nove izzive hitreje kot kdaj koli prej v zgodsovini človeštva.  Osredotoča se na prepoznavanje pasti, praktična in uporabna znanja in orodja, staršem pomagajo pri vzgoji otrok.

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)