Živjo,

prejšnji teden smo se devetarji udeležili ekskurzije na Dolenjsko. Najprej smo si ogledali samostan v Stični. Ta samostan je najstarejši na Slovenskem, trenutno v njem prebiva 14 menihov in eden, ki se še uvaja. Vstanejo ob pol petih zjutraj in takrat začnejo moliti, po molitvi se zberejo v jedilnici, kjer imajo zajtrk. Imajo tako navado, da nekdo bere svetopisemske odlomke, drugi pa poslušajo in v čisti tišini jedo. Tako je tudi pri ostalih obrokih. Molijo petkrat na dan, dopoldne in popoldne pa delajo. Pred spanjem se še družijo in igrajo družabne igre ali karte. Spat odidejo ob pol enajstih.

Nato smo si ogledali izvir reke Krke in Krško jamo. V njej prebiva 31 živalskih vrst, med njimi tudi človeška ribica. Včasih so imeli v jami tudi nastope z znanimi pevci in skupinami kot na primer Perpetuum jazzile, Pop design in drugi. Vmes smo seveda imeli malico na prijetnem jesenskem soncu. Na avtobusu pa sta  nam predavala učitelja Maja Gerčar, o zgodovini in geografskih pokrajinah, in Matej Žist, o zgodovini slovenske književnosti.

Za konec pa smo si šli ogledat Trubarjevo domačijo, kjer smo videli spominsko sobo Primoža Trubarja in poslušali razlago o življenju in delu Primoža Trubarja. Ogledali smo si tudi okolico.

Domov smo se vrnili polni novega znanja in upamo, da se nam bo to obrestovalo pri geografiji in slovenščini.

 

vaši devetarji ( Žiga Žučko in Matic Stele)