Skoči na glavno vsebino

V današnjem času veliko poslušamo o zdravi prehrani. Vsi strokovnjaki nam govorijo, da bi se morali prehranjevati zdravo, da bi se morali ogibati škodljivih živil in s tem skrbeti za svoje zdravje. Znano je, da je nepravilna ter neredna prehrana vzrok za številne težave v prebavilih kot tudi za debelost. Z uravnoteženo ter zdravo prehrano se lahko izognemo številnim zdravstvenim težavam, prav tako pa se bomo po takšni hrani počutili bolje.

zdrava_hrana

Kaj vsebuje zdrava prehrana?

Zdrava prehrana mora vsebovati čim več žit ter žitnih izdelkov. Strokovnjaki pravijo, da je dobro, da je približno 40% živil tega izvora. Ta živila so vir ogljikovih hidratov. To so predvsem črn kruh, testenine, riž ter kašnate jedi. Prav tako ne smemo pozabiti na sadje in zelenjavo, naš vir vlaknin. Okoli 35% hrane, ki jo dnevno zaužijemo, bi naj bilo iz te skupine živil. Pomembno je tudi, da zaužijemo dovolj mlečnih izdelkov, rib, jajc ter perutnine ali mesa klavnih živali, kar je naš vir proteinov. Ta kategorija bi morala sestavljati 20% našega jedilnika. Najmanj (okoli 5%), pa bi na našem jedilnem listu moralo biti slaščic ter mastne hrane. Res je, da je ta hrana zelo okusna, a prav tako je to največji vir maščob ter kalorij, ki se prej ali slej poznajo na našem telesu v obliki maščobnih obročkov.

Sama vrsta hrane pri zdravem prehranjevanju ni dovolj. Pomembno je, da si hrano razdelimo na manjše število obrokov. Priporočeno je, da si hrano, ki jo želimo zaužiti, razdelimo na pet manjših obrokov, ki jih nato zaužijemo tekom celega dneva. Zagotovo je najpomembnejši zajtrk, ki ga nekateri zelo radi preskočijo, kar je najmanj zdravo. Zajtrku sledi malica, nato kosilo, po kosilu še popoldanska malica ter zvečer večerja. Količina hrane, ki jo zaužijemo tekom dneva, mora v sledečem vrstnem redu padati. Velja pregovor, da je za kosilo potrebno jesti kot kralj, za večerjo pa kot berač. Kajti čez dan naše telo potrebuje energijo za delovanje in če mu je ne dovajamo, s tem delamo več škode, kot pa koristi. Pri pravilu s petimi dnevnimi obroki pa je pomembno predvsem to, da jeste takrat, ko ste lačni. Če ste se zjutraj preveč najedli in do kosila niste počeli nič energetsko potratnega, potem verjetno malice ne potrebujete.

Pri zdravem prehranjevanju je pomembno, da tekom dneva zaužijemo dovolj tekočine. Najboljša je voda, ki je lahko navadna iz pipe ali pa mineralna. Mogoče se ne zavedate, ampak gazirane pijače ter sokovi vsebujejo veliko sladkorjev, ki so vir kalorij. Pomembno je, da čez dan popijete vsaj liter in pol vode. S tem uravnavate izgubo vode tekom dneva in skrbite, da je telo ustrezno hidrirano.

Zdrava prehrana je še posebej pomembna, če se ukvarjate s športom. Pravijo, da je pravilna prehrana ob treningih kar 70% napredka. To drži. Poglejte vse profesionalne športnike, kako se prehranjujejo. Zelo pazijo na to, kaj jedo in kdaj jedo. Zavedajo se dejstva, da je hrana velik faktor pri njihovemu napredku in zato ga ustrezno upoštevajo.

Tudi vi lahko poskrbite zase in za svojo prehrano. Preglejte svoj dnevni jedilnik in ugotovite, katere stvari lahko iz njega črtate. Veliko bo pomagalo že samo to, da pri malici namesto čokoladice pojeste jabolko ali hruško. Poskusite, odlično je, pa še telo vam bo za to zelo hvaležno.

(Skupno 613 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost