Skoči na glavno vsebino

majnice pavcekTokrat za ljubitelje poezije: Tone Pavček- Majnice, fulaste pesmi

Nekaj je v zraku. Lepega. Nežnega. Če ni to ljubezen? Njen dih in vzdih.

Tone Pavček je slovenski pesnik, ki je pred kratkim umrl, a še vedno ga ni Slovenca, ki ne bi poznal vsaj enega verza iz katere od njegovih pesmi. Napisal je veliko pesniških zbirk in med njimi je tudi zbirka Majnice, fulaste pesmi. V zbirki je 42 pesmic, ki vam takoj polepšajo dan. Knjigo vam toplo priporočam za branje, še zlasti ko se v tvoje življenje naseli dvojina in marsičesa ne razumeš. Z Majnicami celo zvezek za matematiko dobi zvezo …

Tista zvezda, najbolj bleščeča,

najbolj moja, je moja sreča.

Anja

 

šE BRALNI NAMIG ZA MALO VEČJE BRALCE

V marcu sem prebrala 4 knjige, če seveda spregledam vse pravljice za mojo najmlajšo hčerko. Med njimi pa je nemogoče, da ne bi posebne sledi pustila knjiga Marka Juhanta in Simone Levec z naslovom VARUH OTROKOVIH DOLŽNOSTI ali nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami, ki je izšla leta 2011. Morda je naslov manj privlačen za vse, ki imate polna usta pravic, toda knjiga predstavlja avtorjeve primere iz prakse, ki so jima poznani iz poklicnega dela. Predstavljata primere iz SLOVENIJE, ne od nekod tam daleč.

Izkušnje slovenskih poklicnih strokovnjakov, ki delo opravljajo v vsakdanjih situacijah, torej izhajajo ugotovitve iz prakse in ne iz različnih “instant priročnikov” v neki zaprti pisarni, daleč od realnosti ter ob proučevanju takšnih in drugačnih analiz.

Zato bo že res, da je vredno kaj spremeniti pri vzgoji otrok za njihovo prihodnost. Preteklost in sedanjost je že zamujena.

Za prvi premislek, preden začnete brati celotno, 173 strani obsegajočo knjigo, pa navajam 3 primere otrokovih dolžnosti in tri starševskih.

 

Spisek otrokovih dolžnosti obsega 14 dolžnosti.

Otrokova dolžnost je, da dnevno opravlja vse naloge, priprave na šolo in bere.

Otrokova dolžnost je, da misli s svojo glavo.

Otrokova dolžnost je , da se obnaša kraju, času in dogajanju primerno.

Spisek dolžnosti staršev, se razume, je za 1 dolžnost daljši.

 

Dolžnost staršev je, da včasih POKAŽETE, včasih SVETUJETE in včasih UKAŽETE.

Dolžnost staršev je, da naučite otroke svoje probleme rešiti. Ne pa, da jim jih ukradete.

Dolžnost staršev je, da se postavite na stran učiteljev in šole in v sodelovanju rešujete tudi najbolj nenavadne zaplete.

Vem, da boste knjigo prebrali tudi vi. Napišite kakšno misel po branju in jo pošljite na vegov.rod@gmail.com

Bernarda

(Skupno 272 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost